ЗА ЕДНА ГЕНЕРАЛИЗАЦИЈА НА РАВЕНКАТА НА И. Н. ВЕКУА СО АНАЛИТИЧКИ ПО ОДНОС НА \(z,\bar z\) КОЕФИЦИЕНТИ - Димитровски, Драган; Рајовиќ, Милоје; Стојиљковиќ, Раде (Matematichki Bilten, 1995)
Со методологијата на решавањето на равенката Векуа не мора исклучиво да се решаваат само равенки од елиптичен тип. Може да се покаже дека општата метода на ареоларни редови, аналитичката замена и аналитичките итерации важат за сите типови парцијални равенки со аналитички коефициенти.