ОПЕРАЦИИ СО БЛОК ДИЗАЈНИ - Попеска, Жанета; Треневска, Калина (Matematichki Bilten, 1995)
Со оваа работа се обопштува дефиницијата на блок дизајн која овозможува дефинирање комплетни множества во даден блок дизајн, а преку нивни сврзани дизајни како и одредени операции во множеството дизајни. Се дефинира дисјунктна, блок-дисјунктна и третман-дисјунктна унија на фамилии дизајни, обопштен производ на дизајни и се испитуваат нивни својства. Воведените операции се искористени за поедноставно докажување на некои својства на матриците на инцидентност и информационите матрици на конечни дизајни.