ГОРНИОТ НИЛРАДИКАЛ СВРЗАН СО ЕДЕН ДЕСЕН ИДЕАЛ НА ПРСТЕНОТ (Z(√2),+,·) - Јусуфи, Азир; Филипи, Кристаќ (Matematichki Bilten, 2008)
Покрај теоретското истражување за радикалите сврзани со еден десен идеал во асоцијативните прстени, ние се потрудивме да конструираме модели на имплементација на теоретското достигнување. Покрај многуте конструкции што ги направивме, подолу презентираме еден конкретен горен нилрадикал на прстенот \(Z[2]\) сврзан со десниот идеал \(P[2]\).