ЗА ЛИНЕАРНАТА ИНТЕГРАЛНА РАВЕНКА НА ВОЛТЕРРА ЧИЕ РЕШЕНИЕ Е КУБ ОД РЕШЕНИЕТО НА ПОЕДНОСТАВНА ЛИНЕАРНА ИНТЕГРАЛНА РАВЕНКА НА ВОЛТЕРРА - Димов, Лазо А. (Matematichki Bilten, 2000)
Во теоријата на диференцијалните равенки една од методите за нивно решавање е нивно сведување на диференцијални равенки од понизок ред. Па во таа смисла од многу автори е работено на проблематиката формирање на диференцијална равенка чие решение е степен од решението на диференцијална равенка од понизок ред. Овде ќе формираме линеарни интегрални равенки на Волтерра од втор вид чии решенија се кубови од решенијата на однапред зададени поедноставни линеарни интегрални равенки на Волтерра од втор вид. Притоа ќе користиме подобрен метод во однос на методот користен во [5].