ПРОИЗВОД ОД РЕШЕНИЈАТА НА ДВЕ ЛИНЕАРНИ РАВЕНКИ НА ВОЛТЕРРА КАКО РЕШЕНИЕ НА ДРУГА ЛИНЕАРНА ИНТЕГРАЛНА РАВЕНКА НА ВОЛТЕРРА - Димов, Лазо А. (Matematichki Bilten, 1998)
Во теоријата на диференцијалните равенки позната е методата за нивно егзактно решавање со нивно сведување на диференцијални равенки од понизок ред. Па во таа смисла од многу автори е работено на проблематиката формирање на диференцијална равенка чие решение е производ од степените на решенијата или изводите од решенијата на диференцијални равенки од понизок ред. Овде, слично како кај диференцијалните равенки, ќе формираме интегрални равенки, кои имаат особина нивните решенија да бидат производи од степените, на решенијата на попрости интегрални равенки.