ФОРМИРАЊЕ ЛИНЕАРНА ИНТЕГРАЛНА РАВЕНКА НА ВОЛТЕРРА ЧИЕ РЕШЕНИЕ Е КВАДРАТ ОД РЕШЕНИЕТО НА ПОПРОСТА ЛИНЕАРНА ИНТЕГРАЛНА РАВЕНКА - Димов, Лазо А. (Matematichki Bilten, 1997)
Во теоријата на диференцијалните равенки една од методите за нивно егзактно решавање е нивно сведување на диференцијални равенки од понизок ред. Па во таа смисла од многу автори е работено на проблематиката формирање на диференцијална равенка чие решение е степен од решението на диференцијална равенка од понизок ред, или е производ од решенијата на диференцијални равенки од понизок ред. Овде ќе формираме линеарни интегрални равенки на Волтерра од втор вид чии решенија се квадрати од решенијата на однапред зададени попрости линеарни интегрални равенки на Волтерра. Притоа ќе користиме подобрена метода во однос на методата користена во [5].