ЕГЗИСТЕНЦИЈА И КОНСTРУКЦИЈА НА РАЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ НА ЕДНА КЛАСА ЛИНЕАРНИ ДИФЕРЕНЦИЈАЛНИ РАВЕНКИ СО ПОЛИНОМНИ КОЕФИЦИЕНТИ - Пиперевски Боро M. (Matematichki Bilten, 1997)
Во овој труд се разгледуваат диференцијалните равенки (8) и (15) и се добиени егзистенцијални услови (12) односно (20) за нивна интеграбилност. Во специјален случај условите преминуваат во услови за егзистенција на рационално решение. Со постапката е конструирана и формула за соодветното партикуларно решение.