ПРЕПОЗНАВАЊЕ НА РАКОПИСНО НАПИШАНИ ЗБОРОВИ СО ПРЕДХОДНО ТЕНЧЕЊЕ НА ПОТЕЗИТЕ - Чепреганова, Силвана (Matematichki Bilten, 1995)
Во трудов е презентиран нов алгоритам за препознавање на ракописно напишани зборови. Потезите на зборовите прво се тенчат во потези со дебелина од 1 пиксел, а потоа се сегментираат и се препознаваат. Методот на препознавање е статистичко-синтаксички. За пресметување на карактеристиките на ликовите се користат моментите на Зернике.